Webinar Bildung in het onderwijs, waarom?

joep 2016De nadruk in het onderwijs heeft de laatste 20 jaar vooral gelegen in het aanleren van competenties. Rekenen en taal kregen veel aandacht: als je een goed vakkenpakket kiest op de middelbare school, dan moest dat voldoende zijn. De snel veranderende wereld vraagt echter om andere vaardigheden, kennis en houding dan 20 jaar geleden. In de oproep van platform 2032 om deel te nemen aan een maatschappelijke dialoog over het onderwijs van de toekomst kwam naar voren dat persoonsvorming en burgerschapsvorming een grotere plaats in het onderwijs verdienen. Maar hoe moet dat onderwijs van de toekomst eruit zien? Hoe vinden we de balans tussen vaardigheden, socialisatie (democratisch burgerschap) en persoonsvorming? Hoe geven we bildung vorm en begeleiden we jonge mensen bij het vormgeven van een eigen leven?

In dit webinar onderzoeken we de ‘roep om bildung anno 2015’. Joep Dohmen zal op levendige wijze een kader scheppen voor pedagogisch vakmanschap in de 21ste eeuw. Hij belicht de stand van zaken vanuit historisch perspectief. Daarnaast zal hij ingaan op de drieslag kennis en vaardigheden – socialisatie – en persoonsvorming en deze drieslag van kritisch commentaar voorzien. Tot slot onderzoeken we de vraag of bildung/levenskunst een apart vak zou moeten zijn of juist als geest door de school zou moeten waaien.

Voor wie?

Docenten, schoolleiders, bestuurders en iedereen die benieuwd is naar de uitdagingen van het huidige onderwijs.

Door wie?

Joep Dohmen, filosoof, auteur van diverse publicaties over Levenskunst en lector Bildung bij Centrum Humanistische Vorming.

Opname webinar

Dit webinar heeft 24 september 2015 plaatsgevonden. Ben je geïnteresseerd in een opname van het webinar? Vul dan onderstaand formulier in en je ontvangt een link naar de opname.

Meer lezen/kijken/luisteren

Deze pagina delen