Katern opvoeding 2 Opvoeden met hart, hoofd en handen

Lees-/werkboek bij thema’s in de opvoeding en bij waardenvolle communicatie

Waar twee generaties samenleven, is opvoeden een onvermijdelijk gegeven.

In dit katern staat de vraag centraal hoe je als verantwoordelijke volwassene vorm geeft aan de interactie tussen jou en je kind. Bewustwording van voelen en denken, doen en zeggen is hierbij belangrijk. Omgaan met emoties en gebeurtenissen spelen een centrale rol bij wat wij opvoeding noemen.

Opvoeden is meer dan het aan- en afleren van gewenst en ongewenst gedrag. Opvoeden is het gedrag van ouders, waarmee ze hun kinderen willen leren welke dingen belangrijk zijn in het leven. Kinderen ‘leren het leven’ in de interactie, die tussen hen en de omgeving plaatsvindt. De ervaring die ze daar hebben, bepaalt hun kijk op de wereld en op zichzelf.

Om als volwassene in de relatie met je kind van betekenis te kunnen zijn is het van essentieel belang persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen handelen. In dit onderdeel leren ouders te ‘luisteren met hun hart’ en ‘verbinding te houden met hun hoofd’. Eigen waarden en houding worden zo vertaald naar een persoonlijke stijl in opvoeden.

Vijf katernen

Katern 2 is onderdeel van een serie katernen, die gebruikt worden bij de cursus Opvoeden met hart, hoofd en handen. U kunt meer lezen over deze cursus in de folder Opvoeden met hart, hoofd en handen De cursus wordt verzorgd door gelicenseerde trainers Waardengericht werken (pdf-33 kB).  De serie bestaat uit een vijftal delen:

  1. Wie of wat zegt mij wat?
  2. Opvoeden met hart, hoofd en handen
  3. Eigen stijl en conflicthantering
  4. In gesprek over grenzen
  5. Vormgeven aan verandering

Auteur

Annemarie Geelhoed

Uitgave

Stichting HVO, Utrecht, 2011

Prijs

€ 7,50 exclusief verzendkosten

Bestellen

De katernen zijn los te bestellen via het bestelformulier.

Deze pagina delen