De H-factor Inspiratiefiguren voor het humanisme – NIEUW!

omslag_Themaboek_H-factor

Het nieuwe themaboek De H-Factor. Inspiratiefiguren voor het humanisme bevat 40 lessen met informatie over verschillende personen – onder andere filosofen en activisten – uit de verre en nabije geschiedenis en over hun verbinding met het humanistische gedachtegoed. De verschillende denkers en doeners die in dit boek aan bod komen, kunnen met de leerlingen onderzocht worden op hun belang voor het humanisme, het humanistische gedachtegoed of hun humanistische houding; kortom: op hun H-factor.

Door het samen onderzoeken van ideeën, verhalen en gedachten van personen worden ook handvatten geboden voor de docent om met leerlingen na te denken en in gesprek te gaan over hun eigen waarden en levensbeschouwing. Zo worden bijvoorbeeld kinderrechten behandeld aan de hand van het leven van Malala Yousafzai, het belang van vragen stellen met behulp van Socrates, vrijheid van meningsuiting vanuit het perspectief van Baruch Spinoza en geluk zoals het door Toshiro Kanamori gezien wordt.

Het boek bevat een jaarprogramma van 40 lessen. Er worden 19 personen behandeld vanaf 470 voor het begin van onze jaartelling tot heden. Aan de hand van onder andere filosofische teksten, poëzie, kunst en videomateriaal worden de leerlingen op verschillende manieren geprikkeld zelf op onderzoek uit te gaan en hun eigen waarden en hun kijk op de wereld te verkennen. De lessen dragen bij aan brede vorming omdat het historisch bewustzijn van de leerlingen vergroot wordt en belangrijke thema’s als vrijheid, geluk en vergeving vanuit verschillende perspectieven onderzocht worden. Hierdoor ontwikkelen de leerlingen een ruimere blik op menszijn en een dieper inzicht in het menselijk bestaan. Bovendien leren de leerlingen zichzelf en elkaar ook beter kennen.

Om een indruk van het boek te krijgen, kunt u het onderstaande pdf-bestand met de inhoudsopgave, korte profielen van alle inspiratiefiguren en de inleiding downloaden: Impressie_Themaboek_de_H-factor_Inspiratiefiguren (pdf-86 kB)

Auteur

Kim Dusch

Uitgave

Stichting HVO, Utrecht, 2014 (157 pagina’s)

Prijs

€ 29,95 exclusief verzendkosten

Bestellen

Dit themaboek is te bestellen via het bestelformulier publicaties.

Lees ook het interview met auteur Kim Dusch: ‘De H-factor Inspiratiefiguren voor het humanisme’ Nieuwe lessenserie

Deze pagina delen