Samenwerkingspartners

Hoewel het centrum HVO een relatief kleine organisatie is, is zij reeds vele kort- of langerlopende samenwerkingsverbanden aangegaan, die eraan bijdragen of bijgedragen hebben om haar doelen te ondersteunen of te realiseren.

 • Stichting HVO Primair
  Stichting HVO Primair organiseert Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO) in het openbaar primair onderwijs. Als werkgever van vakdocenten HVO is zij verantwoordelijk voor de kwaliteit en uitvoering in de school.
 • Universiteit voor Humanistiek
  In nauwe samenwerking met de UvH is in 1999 de lerarenopleiding HVO en Levensbeschouwing van de eerste graad vernieuwd en van start gegaan. Met ingang van 1 maart 2002 is prof. dr. Wiel Veugelers benoemd als bijzonder hoogleraar Theorie en praktijk van educatie in humanistisch perspectief, in het bijzonder van humanistisch vormingsonderwijs. Deze leerstoel is vanwege Stichting HVO gevestigd aan de UvH. Inmiddels is deze postinitiële hbo-masteropleiding HVO en Levensbeschouwing, NVAO-geaccrediteerd.
 • Humanistisch Verbond
  In samenwerking met het HV werden door het HVO ontwikkelde thema-avonden Alstublieft Dankuwel aan scholen aangeboden om opvoeders/ouders inzicht te bieden in hun eigen waarden en normen.
 • Humanistische Alliantie
  In nauwe samenwerking met de Humanistische Alliantie en met medewerking van uitgeverij Bijleveld heeft het HVO ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum de jaarlijkse Socrateslezing in 2004 georganiseerd. Het thema was Opvoeding en onderwijs in humaniteit. De lezing was uitgesproken door prof. Fernando Savater. Andere samenwerkingsmomenten: WereldHumanismeDag 2013
 • HUMAN
 • Humanitas
  In het project Toekomst in Balans ondersteunt Humanitas vrouwelijke gedetineerden bij de terugkeer naar hun gezin (Gezin in Balans). Onderdeel hiervan is het trainingsprogramma IKJIJWIJ, waarin de moeder-kindrelatie centraal staat en met de vrouwen onderzocht wordt wat ze vanuit zichzelf kunnen versterken en hoe ze keuzes kunnen maken. Dit programma is ontwikkeld en uitgevoerd door het HVO.

Internationale samenwerking

 • In 2004 is in samenwerking met het APS het Indiaproject Choice uitgevoerd. Onderdeel hiervan was de HVO Summerschool in Nederland, bezocht door managers en leraren van de Viveka Humanist School in Chirala, en van de Bridge School in Hyderabad. Hier hebben zij diverse workshops en masterclasses Education en Education and Emotional Intelligence gevolgd. Hivos heeft dit project financieel ondersteund.
 • Het HVO en de UvH zijn door de Griekse Aristotle University uitgenodigd hen te ondersteunen bij de ontwikkeling van een masterprogramma Gender and Education.
 • In samenwerking met Hivos (initiatiefnemer) en de kinderrechtenorganisatie Kuleana in Mwanza, Tanzania, heeft het HVO in 2003/2004 gewerkt aan een speels en op beleving gericht lespakket over kinderrechten Onderweg met Ramadhani voor leerlingen van 10 tot 14 jaar.
 • meer lezen over internationale samenwerking

Deze pagina delen