VDLG-studiedag ‘Boeien!?’ op 12 februari 2015

boeien vdlg-studiedag 12 feb 2015Op donderdag 12 februari 2015 vindt de VDLG-studiedag plaats onder de titel ‘Boeien!? Over motivatie in, voor en door de klas’. De locatie is cursuscentrum Domstad te Utrecht. Centraal staat de vraag: Hoe kunnen leerlingen en docenten samen het vak godsdienst/levensbeschouwing op zo’n manier vormgeven dat alle betrokkenen geïnspireerd raken, enthousiast worden en in beweging komen? Er wordt met elkaar in gesprek gegaan over vakinhoud, vakdidactiek, de leefwereld en behoefte van leerlingen. Een belangrijk uitgangspunt is dat werkelijke motivatie in de klas ontstaat vanuit wederkerigheid en verbinding.

In de ochtend treedt Huub Nelis op als keynote speaker naar aanleiding van zijn nieuwste boek Motivatie binnenstebuiten, dat hij samen met Yvonne van Sark schreef*. Beiden werken bij Youngworks, een bureau dat onderzoek doet naar en trends volgt op het gebied van jongerencommunicatie.

In de middag worden praktijkgerichte workshops aangeboden, onder andere door Movies that matter (over levensbeschouwelijke films), Pauline Weseman (over aandachtsrichters), Jan Remmerswaal (over het gebruik van indirecte en zijdelingse interventies als het gebruik van metafoor en beeldspraak, de ‘zijdeurbenadering’), Johan ter Beek (over YourStory, the Game: een nieuw social medium en reality game in één). Ook is er in de workshop ‘Kom binnen!’ (lerarenopleiders Kees Hamers en Marco Otten) de mogelijkheid in gesprek te gaan met de aankomende lichting docenten levensbeschouwing. Wat boeit hen aan dit vak en hoe denken ze leerlingen daarvoor te boeien? Onder leiding van een gespreksleider worden aan de hand van stellingen en vragen een aantal actuele kwesties in het vak besproken.

Aan het einde van de studiedag ontvangen alle deelnemers het boek Motivatie binnenstebuiten, samen met een goodiebag van de VDLG.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over het programma, de workshops en wijze van inschrijven kunt u vinden op de website van de VDLG-studiedag.

*) Nelis en Van Sark zijn ook beiden auteurs van het in onderwijsland populaire boek Puberbrein binnenstebuiten.

Gepost op: 2 februari 2015

Deze pagina delen