Sven Kramer opnieuw in de HVO-les

sven kramerOp zondag 17 februari 2013 is Sven Kramer opnieuw, voor de 6de keer, wereldkampioen geworden. Een record, waardoor hij nu de beste allroundschaatser aller tijden is. Met dezélfde trainer, Gerard Kemkers, die hem destijds, tijdens de Olympische Winterspelen in 2010, de verkeerde baan aan-/inwees. Voor HVO-docente Gerrie Meijer was dit de reden om haar lessenserie ‘Foute wissel van Sven Kramer’, die ze in 2010 meteen na die dramatische race had gemaakt, nu opnieuw te geven.

Waarom wilde jij hier weer aandacht aan besteden in jouw lessen?

“Ik vind het een prachtig voorbeeld van hoe het kan gaan, als je samen een dergelijke fout, met vervelende gevolgen, kunt overwinnen. Door het uit te praten, meer waarde te hechten aan de relatie die tot dan altijd goed is geweest, dan aan die ene verloren gouden medaille (al was het nog zo’n belangrijke). Ik vind het klasse, dat Sven en Gerard dit samen hebben kunnen oplossen. Sven is voor mij dan ook een ware kampioen én een geweldig voorbeeld, voor mij en ‘mijn kinderen’ tijdens de HVO-les.”

Wat maakt dit zo’n prachtig onderwerp voor de HVO-lessen?

“In dit ene onderwerp komen heel veel thema’s voorbij ‘schaatsen’ waar wij in de HVO-lessen aan werken, zoals (zelf)vertrouwen, (spel)regels, winst en verlies, samenwerken, concentratie, sportiviteit, (omgaan met) emoties (waaronder teleurstelling), gedrag, taalgebruik, conflicthantering, omgaan met onverwachte situaties, woede/agressiebeheersing, het vormen van een eigen mening, etc. Sport is in feite het leven in een notedop (ik zie Sybren nog knikken, een aantal jaren geleden, toen ik zei dat je het leven wel kunt vergelijken met een voetbalwedstrijd), je kunt daarmee heel gemakkelijk aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen.”

Hoe ziet jouw lessenserie eruit?

“Ik open met een prachtig filmpje op YouTube: Sven Kramer foute wissel dat 2,1 minuten duurt. Daarna reconstrueer ik samen met de kinderen het verhaal dat erbij hoort. Dan gaan de leerlingen in tweetallen de vragen van een werkblad beantwoorden en maken ze een bijpassende tekening. Vervolgens spelen ze uit hoe volgens hen het gesprek na afloop van deze wedstrijd tussen Sven en zijn trainer verlopen zal zijn (met als uitkomst dat ze samen verder gaan).”

Tot slot vertelt Gerrie nog een leuke anekdote. “Laatst stak een meisje in de klas haar vinger op: ‘Juf, mijn opa heeft Sven Kramer nog getraind.’ Daarna vertelde ze dat Sven ook op het feest was geweest, toen haar opa en oma 40 jaar getrouwd waren. Afgelopen vrijdag heb ik mijn artikel voor de schoolkranten in 2010 gekopieerd en aan haar gegeven: voor haar opa!”

Meer lezen:

Gepost op: 20 februari 2013

Deze pagina delen