‘Ouder, wie ben je?’

Ouderschap is een eindeloze reis
Je blijft voor altijd moeder.
Ook al zijn er zoveel vragen
soms kom je voor moeilijke keuzes te staan.
Niets is fout volg je eigen gevoel
ergens weet je vanzelf wat goed is.
Ouderschap is een eindeloze reis.

ouderschapstafels gedichtOp donderdag 9 oktober 2014 kwamen 8 ouders bij elkaar om met elkaar in gesprek te gaan over ouderschap, met Annemarie Geelhoed als gespreksbegeleider. “Het gaat vanavond over jou,” vertelt Annemarie hen. “En niet over je kinderen. Hoewel zij natuurlijk wel de reden zijn dat je hier kunt zijn. Bij hun geboorte zijn namelijk ook twee ouders geboren.” Ze gebruikt verschillende werkvormen om de vraag naar de betekenis van ouderschap met de ouders te onderzoeken. Zo zoeken de deelnemers bijvoorbeeld een afbeelding uit, die voor hen past bij hun beeld over ouderschap. Een van de deelnemende ouders, Patricia Godee, vond het een verrassende opdracht: “De afbeeldingen die anderen kozen verbaasden mij. Het was mooi om te zien welke verhalen en betekenissen andere mensen gaven aan een beeld. Iemand had bijvoorbeeld een plaatje van een herfstblad gekozen. Ik zag de verbinding met ouderschap in eerste instantie helemaal niet. Maar ze legde uit, dat het omgaan met kinderen net zoiets is als de herfst. Kinderen kunnen net zo wispelturig zijn als herfstweer: stormachtig of juist rustig als een blaadje op de bank vallen. Door zo met elkaar in gesprek te gaan zie je elkaar ineens heel anders. Niet meer als de ouders van de kinderen, maar als de mens die daar achter zit.”

Daarin ligt ook het belang van de ouderschapstafels. Annemarie legt uit dat het gaat om het verbinding leggen met elkaar en het delen van ervaringen, waarbij ouders zowel herkenning bij elkaar kunnen vinden als kunnen ontdekken dat er verschillen zijn. “Ik heb aan de ouderschapstafel geleerd, dat ik niet de enige ben die bang is dat zijn kind iets overkomt. Doordat ik nu weet dat andere moeders dit ook hebben voel ik me gesteund,” vertelt Patricia. “Ook is me duidelijk geworden, dat we elkaar in het dagelijkse leven eigenlijk helemaal geen vragen stellen over ouderschap. Waarom kies jij als ouder ergens voor? Je kunt het beter gewoon aan elkaar vragen dan zelf allerlei conclusies trekken. Iemand in de groep vertelde bijvoorbeeld dat ze haar zoontje van zeven als enige van zijn klas alleen naar school laat fietsen, omdat hij daar gewoon heel erg aan toe is. Zij denkt ook dat hij het kan, ze vertrouwt hem. Maar ze is bang dat andere ouders haar een slechte moeder vinden. Annemarie raadde haar toen aan het dus gewoon aan andere ouders te vragen. En dan kun je er met elkaar achter komen waarom iemand voor iets kiest en waarom je dat zelf misschien niet zou doen.”

In elke periode zijn er in de maatschappij heersende normen en maatstaven, die aangeven hoe je je kind moet ontwikkelen en hoe je als ouder moet opvoeden. Hierdoor wordt opvoeden vaak een concurrentiestrijd. Patricia herkent dit: “Als je kind niet aan de maatstaven voldoet heb je als ouder snel de neiging om je te schamen, omdat je denkt: ‘Mijn kind moet perfect zijn’. Mijn zus, die ook meedeed met de ouderschapstafel, leerde die avond dingen over mij die ze nog niet wist. Dus zelfs met mensen die zo dicht bij je staan, praat je dus niet over zulke twijfels.”

Aan het eind van de avond schrijven de ouders allemaal een gedicht. Het bijzondere is, dat ze dit gezamenlijk doen! Alle ouders schrijven een beginwoord of zin op en vervolgens schuiven ze het blaadje naar links. Dan reageert iedereen op de zin die al op het papier staat. Zo schuift het blaadje door totdat ’de cirkel’ rond is. Het gedicht met de beginzin van Patricia*) is een heel mooi gedicht geworden, vindt ze zelf: “Het vertelt me dat je soms voor moeilijke keuzes staat en dat je moet beslissen over het leven van je kind. Je vraagt je af of de keuzes die je maakt, goed genoeg zijn. Ik heb nu geleerd, dat er niet altijd een goed of een fout is. En als het de verkeerde keuze blijkt te zijn, dan word je daar wijzer van.”

*) zie bovenaan in de quote

Gepost op: 13 oktober 2014

Lees meer over de ouderschapstafels

Deze pagina delen