Diplomauitreiking master HL

Op vrijdag 9 september 2016 ontvingen 23 afgestudeerden hun eerstegraads diploma Humanistisch Vormingsonderwijs en Levensbeschouwing. De diploma-uitreiking is ieder jaar weer een bijzonder en feestelijk moment, waarbij afgestudeerden met een praatje en een plaatje in het zonnetje worden gezet.

diplomauitreiking-hl-2016Eén van de dingen waar docenten in de opleiding op hameren, is aansluiten bij de ervaring van de leerling, door bijvoorbeeld gebruik te maken van beelden. Vanuit het credo practice what you preach wordt iedere afgestudeerde dan ook persoonlijk toegesproken, waarbij de stagedocent hem of haar typeert in een treffend beeld.

Deze middag namen enkele afgestudeerden zélf het woord en vertelden op pakkende en indrukwekkende wijze over hun stage- en studieperiode, het vak en hun visie daarop.

Humanistisch vormingsonderwijs en bildung

Ook directeur Nico Stuij sprak de afgestudeerden, familie en vrienden toe. Een fragment:

‘’Een enkel woord wil ik nog wijden aan de naam van de opleiding,  Humanistisch vormingsonderwijs en Levensbeschouwing. Levensbeschouwing spreekt voor zich. Het is een schoolvak en ieder mens heeft er een nodig, anders zou je stuurloos in het leven staan.

Humanistisch vormingsonderwijs is minder bekend. In het onderwijs wordt het Duitse woord Bildung gebruikt, dat ongeveer dezelfde inhoud heeft. Er bestaat zelfs een scheurkalender Bildung. Dit jaar voor het eerst trouwens. Dat zegt wel iets over hoe belangrijk vorming aan het worden is.

Erasmus (1466 – 1536) is in de scheurkalender vertegenwoordigd met de uitspraak: ‘Mensen…worden niet geboren, maar gevormd’. Daar moet je wel even over nadenken, maar dat was natuurlijk de bedoeling van Erasmus.

Op deze feestdag, vrijdag 9 september 2016, leert de Duitse dichter Heinrich Heine (1797 – 1856) ons via de scheurkalender: ‘Geld ist rund und rollt weg; aber Bildung bleibt’. Daar zit ongetwijfeld wat in. Ik ben echter wel benieuwd hoe hij dit in deze tijd van betaalkaarten zou hebben geformuleerd.

Het laatste woord is voor mij persoonlijk tevens het belangrijkste en mooiste: humanisme. Het betekent kortweg voor mij dat je steeds probeert in vrede met jezelf te leven en dat je probeert bij te dragen aan de bevordering van een zo vredelievend mogelijke samenleving in klein en groter verband. Jullie dragen daaraan bij in het onderwijs en dat vind ik uitermate belangrijk.  Humanisme is immers nooit af en moet steeds weer ‘bevochten’ worden. Je hoeft daarvoor alleen maar om je heen te blijven kijken. Gelukkig zijn er mensen die de moed nooit zullen opgeven. Jullie horen daar vast en zeker bij. Graag wens ik jullie, mede namens het bestuur, een feestelijke dag toe en voorspoed in jullie leven en werk !!!’’ (Nico Stuij, 9 september 2016).

Persoonlijke verhalen

Meer doorkijkjes naar de diploma-uitreiking en ons mooie vak HL zullen de komende tijd volgen met de persoonlijke speeches die 9 september kleurden. Voor nu alvast een foto van de gediplomeerden in de zonovergoten binnentuin van de Universiteit voor Humanistiek.

cohort-14-16-master-hl-diplomauitreiking
En als kers op de taart: een groot deel van de kersverse lichting leerkrachten HL heeft voor de zomervakantie al een baan in het voortgezet onderwijs gevonden. Hoera!!!

Meer lezen?

 

Deze pagina delen