Demonstreer mee voor Freedom of Thought!

Het Humanistisch Verbond heeft uw hulp nodig!

Op dinsdag 9 december voert het Humanistisch Verbond actie in Den Haag voor de vrijheid van meningsuiting. U kunt daaraan meedoen.

Die dag brengen humanisten wereldwijd (verenigd in IHEU) voor de derde keer het internationale Freedom of Thought-rapport uit waarin ze per land hebben opgetekend wat de positie van ongelovigen is. Vorig jaar stond in 12 landen de doodstraf op het uiten van ongeloof. We weten nu al dat de situatie van humanisten en atheïsten in veel landen onverminderd slecht is en hun rechten wereldwijd op grote schaal geschonden worden. Dat bleek uit het vorige rapport en is op sommige plaatsen zelfs verergerd.

Daarom gaat ondergetekende het rapport 9 december aanbieden aan de voorzitter van de Tweede Kamercommissie van Buitenlandse Zaken Angelien Eijsink en de Nederlandse Mensenrechtenambassadeur Kees van Baar, samen met Rein Zunderdorp, vice-president van de IHEU. Maar vooraf en tussendoor willen we met u langs een aantal ambassades van landen gaan die slecht scoren in het rapport. We zullen het rapport aanbieden en indien we worden geweigerd halt houden en het formeel afleveren.

We starten rond 11:30 uur bij de ambassade van Saoedi-Arabië. Een heel bekende vervolgde uit dat land is Raif Badawi. Hij kreeg een straf van 10 jaar cel en 1000 zweepslagen omdat hij een liberale site heeft opgericht, waarop mensen de rol van religie in het land konden bediscussiëren en bekritiseren. Wij gaan pleiten voor zijn vrijheid en die van talloze minder bekende vervolgde ongelovigen in dat land. Vervolgens vragen we bij de ambassade van Pakistan aandacht voor hun slechte score in het Freedom of Thought report.

Om 13:15 uur komen we aan bij het Binnenhof waar we met een delegatie binnen het rapport aanbieden aan de Tweede Kamer. Ik hoop dat u op Het Plein in- en uitlopende politici ook wilt aanspreken en kaarten wilt uitdelen. Rond 14:00 uur is de demonstratie ten einde. Vanaf 14:00 uur gaan we in klein gezelschap door en bezoeken nog enkele verder afgelegen ambassades.

We hebben uw aanwezigheid hard nodig! Aantallen spreken! Ik hoop dan ook van harte dat u erbij kunt zijn. We vinden het fijn te weten als u van plan bent te komen. We zullen u dan uiterlijk maandag 8 december van de laatste ontwikkelingen op de hoogte brengen. Laat ook uw stem horen!

Wilt u erbij zijn? Laat dit weten via e.brunt@humanistischverbond.nl of 06 40173691, graag met uw naam en email-adres en/of telefoonnummer.

Verzamelpunt: Café Panorama Mesdag, Zeestraat 65, 2518 AA Den Haag, om 11:15 uur.

Met strijdbare groet,
Boris van der Ham,
voorzitter

Het laatste rapport vindt u op http://freethoughtreport.com Daar vindt u nu het rapport van 2013, maar daar staat uiterlijk 10 december de update van 2014. Wilt u de extra nieuwsbrief met het laatste nieuws over de actie(s) ontvangen, stuur ons dan een mail.

Gepost op: 2 december 2014

Deze pagina delen