Bildung en brede vorming

Leerling in het voortgezet onderwijs (secundair voor Belgie)? Jouw leren kan meer gaan over jouw leven!

Als docent, ouder of directeur betrokken bij deze leerlingen?
Leren moet meer gaan over het leven!

logo-oranje-Leren-voor-het-levenDe aandacht voor leren voor het leven is al heel oud: de spreuk van Seneca “Non scholae sed vitae discimus”: ‘We leren niet voor de school, maar voor het leven’, gaat er al over. De moderne gedachte dat de school zowel een venster op de wereld, als een oefenplaats voor het leven zou moeten zijn, komt dus niet zomaar uit de lucht vallen.

Centrum Humanistische Vorming onderschrijft deze gedachte ten volle en wil met bildung (brede vorming) in het onderwijs elke nieuwe generatie jonge mensen uitdagen de waarden die voor henzelf en de samenleving belangrijk zijn, te onderzoeken, van binnenuit te beleven en in hun handelen.

Oproep

De onderwijsraad en de minister roepen betrokkenen bij onderwijs op mee te denken over de toekomst van het onderwijs en suggesties te doen over hoe het anders zou kunnen. Hoe er meer aandacht besteed kan worden aan persoons en burgerschapsvorming: bildung. Lees er meer over op onsonderwijs2032.nl.

Centrum Humanistische Vorming heeft in 2016 een interessante line-up van sporendragers samengesteld van personen of organisaties die nu al vormgeven aan persoons-en burgerschapsvorming.

Meer lezen over de sporendragers & blogs door sporendragers

Meer lezen over bildung en brede vorming

Deze pagina delen