Leren voor het leven? Ga door met wat je nu leuk vindt!

Freek Zwanenberg | 30 mei 2016

Leren voor het leven - Freek

Later doen waar je goed in bent én wat je leuk vindt én daar je geld mee verdienen? Veel mensen zullen je vertellen dat dit niet kan, of dat dit in ieder geval heel moeilijk is. Als je echter kijkt naar de mensen die het wel lukt om zo te leven – en die zijn er wel degelijk genoeg – dan valt iets op: hun huidige specialisme was vaak in hun jeugd al een grote hobby of interesse.
Dat is een belangrijk inzicht! Nu is het lastig op waarde te schatten omdat je zelf nog jong bent, maar de kans is groot dat als je nu gek bent op theater, je dat over twintig jaar nog steeds bent. Of op programmeren, tekenen, ondernemen, muziek maken, uitvindingen doen, wat dan ook.

Waar loop jij warm voor?

Als je beseft dat veel mensen dus eigenlijk hun interesse of passie van hun jeugd kunnen omzetten naar een mooie loopbaan later in hun leven, dan is het een goed idee om bij jezelf na te gaan: ‘Waar loop ik nou echt warm voor? Welke dingen in mijn leven doe ik zonder dat het van iemand moet en puur omdat ik er blij van word?’ Hoe meer je je hier bewust van bent, des te meer je ziet wie je nu al bent en nog zult worden.
Leer waarderen waar je je nu toe aangetrokken voelt, ook als dat niks te maken heeft met school. Hoe meer je deze passie of interesse nu al veel aandacht en energie geeft, des te groter de kans dat je daar later ook professioneel iets mee kunt doen. Dat is uiteraard niet je motivatie, want maak je vooral nu nog niet druk over later. Er is echter niks mis mee om te beseffen dat waar je nu mee bezig bent, een kiem kan zijn waar later iets heel moois uit kan groeien.

Leren voor het leven? Dat ben je dus al aan het doen!

Kortom: ga na waar jij blij en enthousiast van wordt, en doe dat zoveel en zo goed mogelijk in je vrije tijd. Leer anderen kennen die daar ook mee bezig zijn, kijk tutorials op Youtube, ga naar concerten of andere evenementen die gaan over jouw interesse. Neem jezelf serieus en beschouw jezelf nu al als kunstenaar, politicus, wetenschapper of media expert. Schrijf erover op een blog, maak filmpjes, interview mensen, laat jezelf zien.
En in het geval dat je nu toch veel tijd steekt in een hobby en de interesse daarvoor wordt minder? Ook niet getreurd. Je hebt dan in ieder geval veel geleerd vanuit je pure enthousiasme en dat kun je ook weer toepassen op nieuwe interesses of vaardigheden. Alles wat je op deze manier geleerd hebt zul je bij je dragen en later weer iets aan hebben. En dat is leren voor het leven.

Freek is een van de sporendragers tijdens de inspiratiedag Leren voor het Leven op woensdag 12 oktober 2016, waarvoor ook jij je met een team (of solo) kan opgeven.

Deze pagina delen

Laat wat van je horen

*