Socrateslezing II 2016: Moderne bildung de redding van ons onderwijs

voorkant boek joepHoe jongeren hun leven vorm kunnen geven.

Veel ouders laveren in de opvoeding tussen ‘vrijlaten’ en ‘hypercontrole’. Het onderwijs worstelt met de vraag welke kennis en vaardigheden een schoolverlater in 2032 echt nodig heeft. Overheid en maatschappij willen de burger van de toekomst vormen. Maar hoe? “Wat opvoeders nodig hebben”, aldus humanistisch filosoof Joep Dohmen”, is een ideaal van moderne bildung. Hoe leren jongeren  hoe ze hun persoonlijk leven en hun maatschappelijke rol actief vorm kunnen geven?

Democratie en waardenoverdracht

De Socrateslezing geeft een humanistisch perspectief op de maatschappelijke en persoonlijke vraag  hoe we als opvoeders, onderwijzers en maatschappij samen kunnen werken aan waardenoverdracht, en ontwikkeling van eigen waarden en vaardigheden bij jongeren om democratisch – waardig, aardig, vaardig-  met elkaar om te gaan. We voeden zo het maatschappelijk debat over het belang van bildung en de investering in kinderen die we als opvoeders en gemeenschap gezamenlijk moeten/willen doen om waardenbesef, empathie, dialoog, burgerschap en omgaan met verschil te ontwikkelen bij kinderen. Daarbij breken we een lans voor bildung, brede ontwikkeling en hoe elke generatie op de schouders kan staan van humanisten en filosofen, denkers en doeners, voorbeeldfiguren.

Joep Dohmen is humanistisch filosoof en auteur van vele boeken over levenskunst en bildung. Hij denkt en schrijft al vele jaren over morele educatie. Lees ook de special van Human Magazine over Dohmen.

Praktische informatie

  • Locatie: Koninklijke schouwburg, Den Haag.
  • Tijd: 14 november 2016 van 19.30 uur tot 21.00 uur.
  • Kosten: € 10,00/ € 15,00 (niet leden HV)
  • Aanmelden: via de website van het Humanistisch Verbond met onderstaand inschrijfformulier.Inschrijfformulier

 

Deze pagina delen