Minisymposium Vorming in het middelbaar beroepsonderwijs

Op donderdag 1 oktober 2015 vindt het minisymposium Vorming in het middelbaar beroepsonderwijs plaats in Utrecht van 15.30 tot 18.00 uur. Het minisymposium is georganiseerd door de Universiteit voor Humanistiek/educatie en Centrum Humanistische Vorming.

Sjoerd KarstenDe helft van de Nederlandse jongeren volgt een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Zij worden daarin opgeleid voor een breed scala aan beroepen. Het mbo heeft ook een vormende taak, burgerschapsvorming vormt een expliciet onderdeel van het curriculum.

In dit symposium willen we de praktijk van het middelbaar beroepsonderwijs belichten, en met name het vormende karakter ervan. Wat zijn de beroepsmogelijkheden voor afgestudeerde UvH-studenten en studenten van de master HVO en Levensbeschouwing?

De middag start met een inleiding over de geschiedenis van het mbo en huidige ontwikkelingen, verzorgd door prof.dr. Sjoerd Karsten (op de foto) van de Universiteit van Amsterdam. Prof.dr. Karsten publiceert dit najaar een nieuw boek hierover.

Vervolgens gaat drs. Anne Marie van Rooijen met haar inleiding in op de praktijk van het mbo en de plaats van vorming daarbinnen. Drs. Van Rooijen heeft Humanistiek gestudeerd en is al 10 jaar werkzaam bij MBO Utrecht, als docent en nu ook als opleidingscoördinator.

De derde inleiding wordt verzorgd door Eva Grosfeld, die afgelopen collegejaar stage heeft gelopen op het MBO Utrecht en er nu een baan heeft als docent burgerschapsvorming. Zij gaat in op mogelijkheden voor een humanistische aanpak van vorming in het mbo.

Wij eindigen met gesprekken met leerlingen van het Mediacollege Amsterdam en het MBO Utrecht. Hoe ervaren zij de vormende functie van het MBO?

Minisymposium ‘Vorming in het middelbaar beroepsonderwijs’

  • Datum: 1 oktober 2015
  • Tijd: van 15:30 tot 18:00 uur
  • Locatie: Universiteit voor Humanistiek, zaal 1.15, Kromme Nieuwegracht 29, 3512 HD Utrecht (routebeschrijving)
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden bij: Isolde de Groot, i.degroot@uvh.nl

Meer kijken en luisteren

Bekijk hieronder het filmpje ‘Wandelen met Sjoerd Karsten: De strijd van het beroepsonderwijs’.

 

Deze pagina delen